Print

Gezondheid

Vandaag zijn we het erover eens dat gezondheid meer is dan ‘niet ziek zijn’. Gezondheid is een breed begrip en wijst op zowel fysiek, sociaal-emotioneel en psychisch welbevinden.

Vanuit ons gezondheidsbeleid zijn wij reeds tot een aantal concrete acties gekomen.

Bewegen

Beweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Een bewegingsbeleid op school is daarom van essentieel belang.

Worden actieve werkvormen tijdens de lessen ingebouwd? Organiseren we bewegingstussendoortje? Gaan we met de fiets op schooluitstap? Bieden we tijdens de pauzes sport aan ...? Een heel deel hierrond kan u ook terug vinden op de pagina 'Lichamelijke opvoeding'.

 

 

 

Fruitspeeltijden, fruitacties, gezonde drankjes en traktaties

Snoep gezond! Tijdens de speeltijd in de voormiddag zijn enkel groente en fruit toegelaten als 'gezonde snacks'.
Een appel, een banaan, een peer... Lekker!

Onze school doet mee aan het project ‘oog voor lekkers’.
Met het initiatief Oog voor lekkers richt de Vlaamse overheid, met steun van de Europese Unie, zich tot Vlaamse scholen.

Naast de gratis wekelijkse verdeling van een portie fruit en groenten aan de leerlingen, reikt Oog voor Lekkers leerkrachten inspirerend lesmateriaal rond gezonde voeding aan.

Per trimester zorgen wij 1 x per week gedurende 10 weken voor een gezond tussendoortje.

Op onze drankenlijst vind je alleen maar 'gezonde drankjes' terug: sinaasappelsap, appelsap, melk en water.

Een dikke 'Hiep-hiep-hoera!' als je jarig bent! Als je graag trakteert aan je klasgenoten, gebeurt dit 'gezond': een cakeje of een stuk fruit.
Snoep of chips zijn uit den boze.

 

 

Hygiëne

Aandacht voor het gewicht van de boekentas, verstandig omgaan met geluid, handen wassen na toiletbezoek en voor het eten, regelmatig douchen en netjes de neus snuiten...: het zijn allemaal zaken die ook op school dagelijks aan bod komen. Door de lessen over hygiëne aan te vullen met de concrete toepassing ervan in de klas en op school, leer je goede gewoontes aan.

 

 

Kriebelen

Hoofdluizen zijn vervelende beestjes die hevige jeuk veroorzaken. Hoofdluizen zijn geen schande: iedereen kan ze krijgen! 
Zodra je merkt dat je met hoofdluizen zit, is het belangrijk om ze onmiddellijk te behandelen. Zo vermijd je dat de luizen zich verspreiden.

Kriebelteam

Ons kriebelteam is een groep ouders die zich op regelmatige tijdstippen engageren om alle kinderen van de school te controleren op de eventuele aanwezigheid van luisjes.
Indien er luizen en/of neten worden gevonden, dan krijgen de ouders van dat kind hierover persoonlijk een brief met uitleg hoe ze het kind moeten behandelen.
Als de hoofdluis binnen de klas actief is, wordt die klas de volgende week opnieuw gecontroleerd.
Als u luizen bij uw kind bent tegengekomen, kan u dan de klasleerkracht of juf Griet even verwittigen? De school zal hier met de nodige discretie mee omgaan.

Veiligheid

Binnen en in de omgeving van de school is het bewaken van veiligheid een belangrijke zorg. Veilig ravotten en spelen tijdens de pauze, veilig werken tijdens de knutselles, veilig op schooluitstap, veilig van en naar school te voet of met de fiets... vragen de nodige voorzorgen. 

De school neemt hier zijn taak op, maar dat kan niet zonder de inzet van de leerlingen! Samen met onze kinderen bespreken en oefenen we 'moeilijke situaties'. 
Dit kan gaan van het oefenen van een busevacuatie, naar een brandoefening, tot hoe je het best met een schaar omgaat en hoe je mensen kan helpen door de deur open te houden.

Alles voorkomen kan nooit, zich goed voorbereiden altijd... vroeg of laat kan dat het verschil maken!

Welbevinden

Gelukkige leerlingen hebben betere schoolprestaties, meer energie en zijn minder vatbaar voor psychische problemen.

Daarom proberen wij in onze school te werken aan een veilig, warm en rustig klimaat waar elke leerling zich kan thuis voelen. Ben Correct is één van de middelen die we daarvoor gebruiken.