Print

Te mooi om waar te zijn?

Op het internet kan superleuke dingen ontdekken en heb je toegang tot de grootste bibliotheek ter wereld. Om er zeker van te zijn dat wat je gevonden hebt wel juist is, vergelijk je de informatie best even met hetgeen je vindt op andere websites. Als je denkt dat wat je leest tè mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook en is het dus helemaal NIET waar. Praat er zeker even over met een je mama, papa, oma, broer, zus, juf,…. om samen even te bekijken wat je er nu van moet denken.

 

Op het internet vind je superveel informatie. Je hoeft maar een paar woorden in Google of een andere zoekmachine in te typen en… hopla … je vindt honderden links. Maar het gebeurt dat mensen dingen online zetten die niet (helemaal) waar zijn. Om zeker te zijn, kan je de gevonden informatie maar beter even vergelijken op andere websites. Minimum 3 sites is een goede regel. Of als je de online informatie kan vergelijken met een encyclopedie of boek uit de bibliotheek, is dat ook goed natuurlijk !

Soms kom je online ook wedstrijden bezig die megatof lijken. Je kan er de meest fantastische prijzen mee winnen ! Een reis, een waardebon, een smartphone,… Het enige wat je moet doen is je adres of paswoord doorgeven. Maar ook al is het heel verleidelijk om alles zomaar in te vullen en mee te doen, denk toch maar even goed na…. Want vaak is het een list of bedrog. Wat zou jij doen als iemand je op straat zomaar je adres of telefoonnummmer vroeg? Zou je het geven? Natuurlijk niet ! Doe dat dan ook niet op het internet. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook en is het dus NIET waar. Vaak willen ze gewoon je gegevens te pakken krijgen om je daarna heel veel reclame te sturen.

Twijfel je? Praat er dan even over met een volwassene.