Print

Niet zo maar een vak...

'Verkeer' is niet iets dat je zo maar even 'leert'.
In De Wegwijzer loopt 'verkeer' het hele jaar door, zowel in de klas als wanneer we een stapje buiten zetten.
Het draait immers om vaardigheden. Die moet je leren door ze veel te oefenen!

 

 

 

 

 

Fluo in het verkeer

Onze school staat er op dat iedereen die naar school komt (wandelaars, fietsers, met de auto, meesters, juffen, kinderen...) telkens zijn of haar fluovestje draagt. Je kan immers maar beter gezien worden in het verkeer!

 

 

 

 

Begeleide fiets- en voetgangersrijen

Als uw kind 's middags of 's avonds naar huis gaat, nemen wij hen mee in onze begeleide schoolrijen. Wil u weten naar welke straten en hoe? Onderaan deze pagina vindt u een stratenplan met de routes terug!

 

 

 

Fietshelmen

De provincie heeft onze school gesponsord met een flink pak fietshelmen.
Je kan op het secretariaat ook een eigen fietshelm kopen. Neem hiervoor even contact op met Dorien of Elly.

Een fietshelm kan een (onge)val niet voorkomen, maar hij kan wel de ernst van de hoofdverwondingen beperken.
Een fietshelm dragen vermindert het risico op een hoofdletsel met 75 procent en het risico op een hersenletsel met 85 procent.

De kinderen dragen hun helmen dan ook steeds tijdens de lessen fietsvaardigheden en wanneer ze op uitstap gaan met de fiets.

 

 

 

Verkeersouders

Onze verkeersprojecten worden versterkt door onze enthousiaste verkeersouders.
Zij controleren regelmatig of iedereen zijn of haar fluovest draagt om naar school te komen; evalueren de verkeersthema's met een maandelijkse klasquiz...
 

 

 

 

Fietsvaardigheden

Vier keer per jaar gaan de klassen beurtelings op onze speelplaats hun fietsvaardigheden oefenen.
Tijdens deze lessen leren zij "handiger" met hun fiets om te gaan.
Wil je hier meer over weten? Kijk even bij 'Sport'!

Onze kinderen van het vijfde leerjaar krijgen ook de kans om hun vaardigheden te oefenen in het verkeerspark te Hoogstraten.

 

 

Samen met de kleuters

Elk van onze klassen engageert zich om één keer per jaar met de kleuters een verkeersactiviteit te ondernemen. Dit gaat van samen fietsen poetsen tot samen een wandeling in het dorp.
Het is fijn om dan aan de kleuters te laten zien hoe het moet!

 

 

 

Fietscontrole

Veilig fietsen? Dan is een veilige fiets onontbeerlijk!
De politie komt één keer per jaar onze fietsen controleren en tips geven over hoe je die fiets veiliger kan maken.

 

 

 

 

Opzichters

De gemeente zorgt er voor dat er voor en na school op de gevaarlijke punten van én naar school gemachtigde opzichters staan. Zij helpen de kinderen mee over te steken.

 

 

 

 

 

 

SchoolActiePlan

In onze derde graad komt de politie elke trimester langs om het over belangrijke thema's te hebben. Dat kan zijn over drugs of 'stout gedrag', maar even goed over 'hoe je gedragen in het verkeer'.

 

 

 

 

 

 

 

Rollerdag

Eén keer per jaar heeft elk leerjaar een rollerdag. Die dag mag je een 'wieltjestuig' meenemen om op de speelplaats je kunsten te laten zien.

 

 

 

 

 

Verkeersveilige voormiddag

Woensdagvoormiddag voor de paasvakantie organiseert onze school een verkeersveilige voormiddag.

De bedoeling van die dag is dat onze kinderen die dag hun oversteek- en 'goed-in-het-verkeer-bewegen'-vaardigheden nog eens extra inoefenen. Dit doen zij op onze speelplaats (eerste graad), een verkeersvrije straat (eerste en tweede graad) en in het verkeer (tweede en derde graad).

 

 

 

De rotonde verkennen

Die grote, drukke rotonde kan wel eens een obstakel zijn voor onze jonge fietsers en wandelaars. Daarom helpt de politie ons een handje bij het verkennen hiervan!
De kinderen van de tweede en derde graad bestuderen de rotonde eerst op de maquette en daarna in het echt!

 

 

 

 

Fietsexamen

Speciaal voor onze kinderen van het zesde leerjaar richt onze school het fietsexamen in. Zij gaan op de straat in echte situaties laten zien dat ze hun fietsdiploma waard zijn.

 

 

 

 

 

 

Busevacuatie

Wij gebruiken vaak bussen om ergens naartoe te gaan: de schoolreis, de wekelijkse zwemtrip... Om er zeker van te zijn dat we voorbereid zijn wanneer er iets fout zou gaan, oefenen wij meermaals een busevacuatie. Dit gebeurt wanneer wij met de bus weggaan, maar één keer per jaar is er een speciale trainingsdag met een bus op school.

 

 

 

 

Fietsenmaker

In samenwerking met enkele handige papa's en opa's leren onze leerlingen van de derde graad een beetje 'fietsen maken'. Hoe plak je een platte band, span je je spaken, vervang je een lampje...?

 

 

 

 

 

 

Grote Verkeersquiz

In juni maken de leerlingen van het vijfde leerjaar de 'Grote Verkeersquiz' op de computer. Deze test wordt over gans Vlaanderen afgenomen om de leerlingen hun verkeerskennis te testen.

 

 

 

 

Openbaar vervoer

Onze leerlingen van het vijfde leerjaar zoeken vooraf zelf hun reisschema uit wanneer ze naar de Boekenbeurs gaan.