Print

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief week van 22 maart

Beste ouders,

Hebben jullie al een idee wie ‘The masked teachers’ zijn in onze school? Via Facebook en de whatsappgroepjes van de klassen, kunnen jullie de evolutie volgen. We blijven proberen om het enthousiasme erin te houden.
Sinds vandaag dragen onze leerlingen van 5 en 6 ook een mondmasker. Ze doen dat superflink! We beseffen met z’n allen dat we aan het einde van de rit zijn, maar de finish mag nu wel gaan komen. We doen het goed, dus houden we met heel ons hart en verstand nog even vol!

Nog twee weken en het tweede trimester zit erop. Informatie rond de oudercontacten kregen jullie eerder deze week, die moeten nog steeds online doorgaan.

Vanuit de ‘Goodplanchallenge’ is het maandag 22 maart ‘Iedereen waterdrager’. We staan stil bij het feit, dat drinkbaar water niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Die dag drinken we ook enkel water. Er wordt ook geen soep bedeeld. De inkomsten van middagdrank en soep worden geschonken aan een goed doel. VZW Feestvarken is het doel dat we steunen.
Zondag 21 maart is Wereld downsyndroomdag, en dat laten we niet zomaar voorbijgaan. We roepen onze leerlingen op om die dag, maar ook maandag 22 maart twee verschillende kousen aan te doen. Dat is namelijk het symbool van Wereld Downsyndroomdag en toont dat we mensen die verschillend zijn, omarmen.

Tot vrijdag 2 april kunnen jullie nog ontbijten bestellen van het oudercomité!

Geniet van een fijn, ontspannend weekend, zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Juffrouw Katleen 0478 44 62 00 (’s avonds en in het weekend)

 

Maandag 22 maart:     Iedereen waterdrager
                                 Wereld Downsyndroom: Steunkousen
Dinsdag 23 maart:     Bibster 6A
Donderdag 25 maart:     NM: Bezoek aan het Schapenhof (2de lj)
                                     Bibster 6B
Vrijdag 26 maart:     VM: Bezoek aan het Schapenhof (2de lj)

ZORG
Hieronder een lijst met leuke educatieve websites voor kinderen (onder voorbehoud van beschikbaarheid). Opgepast, sommige zijn betalend. Deze sites zijn van Nederlandse makelij. Je kan samen met je kind eens op ontdekking gaan. Helemaal geen verplichting maar misschien wel eens de moeite om op te bekijken.
1. Heutink voor thuis https://www.heutinkvoorthuis.nl/
Heutink voor thuis biedt laagdrempelige educatieve spelletjes met cijfers en letters. Op hun website kun je de spellen bestellen voor thuis én vind je handige thuistips.
2. Juf Jannie – vanaf 3 jaar https://www.jufjannie.nl/apps/
Juf Jannie heeft verschillende apps ontwikkeld, waarmee kinderen vanaf 3 jaar leren om letters te herkennen, cijfers te herkennen, lezen, rekenen, tafels oefenen en meer. Ze kunnen dit helemaal zelf doen op een tablet of telefoon. Heel duidelijk en overzichtelijk en een leuke app voor jonge kinderen.
3. Junior Einstein https://www.junioreinstein.nl/%20
Via de websites rekenen-oefenen.nl, taal-oefenen.nl, topo-oefenen.nl, de-tafels-oefenen en verkeer-oefenen.nl kun je een paar vragen per dag gratis oefenen. Als je lid wordt (75 euro per jaar) krijgt je kind onbeperkt toegang tot alle oefeningen van alle vakken en alle groepen. Heerlijk overzichtelijk ingedeeld!
4. Redactiesommen.nl https://www.redactiesommen.nl/
Een gratis website om verhaaltjessommen te oefenen (met reclame). Je kunt een niveau (1, 2 of 3 sterren) kiezen voor de oefeningen. Als ouder kun je op deze website ook werkbladen aanmaken en die aan je kind geven.
5. Spellingoefenen.nl 
https://www.spellingoefenen.nl/
Een gratis website vol met leuke spelletjes om spelling te oefenen ( wel met reclame).
6. Squla
https://www.squla.nl/home-nl
Je kunt er alle schoolvakken mee oefenen. Kinderen werken in niveaus en je krijgt als ouders een verslag van wat ze hebben gedaan. Per maand voor 11,95 euro, of een heel jaar voor 95,40 euro; inclusief gratis koptelefoon.
7. Gynzykids.com 
https://www.gynzykids.com/#/nl-nl/leerling/index/huiswerk
Een gratis website met leuke spelletjes om woorden en tafels te oefenen.
8. Tafelsoefenen.nl 
https://www.tafelsoefenen.nl/
Een gratis website waarop je met heel veel verschillende spelletjes de tafels kunt oefenen (met reclame). Zo ben je helemaal klaar voor de tafeltoets!
9. Jufmelis.nl
https://www.jufmelis.nl/
Fijne site met heel veel (gratis) oefeningen voor grammatica, spelling, werkwoordspelling en woordenschat. Er is een betalende module voor meer oefenmateriaal.
10. Juf-milou.nl
https://www.juf-milou.nl/
Mogen jouw kinderen ook niet de volle 3 weken op jouw computer? Print dan wat werkboekjes en bladen. Gratis te downloaden.
11. Schooltv.nl
https://schooltv.nl/
Op schooltv.nl geef je de leeftijd van je kind aan en kan hij of zij educatieve filmpjes kijken!
12. Wrts
https://wrts.nl/
De kans om jouw kind een beetje Engels te leren? Via deze site kun je woorden leren. Er staan standaard woordenlijsten in, maar ouders en kinderen kunnen die zelf aanpassen.
13. Scratch
https://scratch.mit.edu/
Thuis leren programmeren voor kinderen! Met Scratch kunnen kinderen vanaf 8 jaar zelf interactieve spellen en animaties programmeren. Leuk, ze hebben ook een app en een speciale junior versie (5+). https://www.scratchjr.org/
14. Smartgames
https://www.smartgames.eu/nl
SmartGames staat bekend om zijn logische denkspellen én geschikt voor veel leeftijden. Check de site om de spellen online aan te schaffen.
15. Zwijssen 
https://www.zwijsen.nl/kinderspellen
Website om educatieve spellen te bestellen. De leerzame spellen van Zwijssen voelen bijna niet aan als leren. In de spellen kom je bekende karakters tegen zoals Woezel en Pip én Dolfje Weerwolfje. Handig: al voor kinderen vanaf 3 jaar.

EERSTE LEERJAAR
Maandag hebben 1B en 1C wel een heel speciale zwemles. Het is de laatste beurt voor de paasvakantie en dan is het ‘vrij spelen’. 1A mag dit op woensdag ! Doe jij maandag ook 2 verschillende kousen aan? Wij alvast wel hoor…
Afgelopen vrijdag kwam de laatste kleuterklas (juf Annelies) nog langs voor een bezoekje aan onze school. Dit was aanvankelijk voorzien op dinsdag 23 maart, maar zo konden we zeker alle kleuters even ontvangen op onze school.
Woensdag gaan we, wanneer het weer het toelaat, met de hele school om 11.30u buiten een kwartiertje lezen.
We werken het 6e leesboekje van hup en aap verder uit. We lezen nog woorden zoals tent, hand, wolf en verf, lezen het laatste deel van het verhaal ‘een school voor een heks’. Daar moet ank een test doen. Ze moet van hans een worm maken. Hans wil dit niet. Hij is heel bang. Ank maakt het papje met de melk, de veer van een gans, de puist van een pad en de mest van een paard. Maakt ank dan toch een worm van hans?
We maken ook de taaltoetsen van thema 6. We schrijven de letters g, s, z met professor odette. Bij hup en aap hebben we woorden met een lange klank, de doffe e en de ee op het einde van een woord.
Kom jij vrijdag met de fiets naar school? 1A en 1B maken de speelplaats onveilig. Ze hebben fietsvaardigheden.

TWEEDE LEERJAAR
Het einde van het tweede trimester komt stilaan in zicht. We maken dus ook de laatste toetsen voor ons lenterapport. Er staat nog een luistertoets, een technische leestoets en een spellingtoets gepland. Natuurlijk worden de tafels ook niet vergeten. Blijkbaar zijn de sprongen van 3-4-6-8-9 nog wat moeilijk. Blijven jullie ze dagelijks oefenen a.u.b.?
Op donderdag (2A) en vrijdag (2B) brengen we een bezoek aan ’t Schapenhof. Natuurlijk bereiden we dit bezoek grondig voor in de klas.
Tijdens de wiskundeles blijven we optellen en aftrekken (alles door elkaar), gaan we spreken over tijdsduur en uurtabellen, komen symmetrie en spiegelingen aan bod en gaan we meten tot op de cm nauwkeurig.
Maandag 22 maart (dag van diversiteit) mag je met twee verschillende kousen naar school komen. We kijken ook wie er al goed zijn/haar veters kan knopen (techniek).
Vergeten jullie ook niet dat we deze week gaan zwemmen? (de juffen denken dat dit een speellesje zal worden. Plets, plets, plets)

DERDE LEERJAAR
We hebben al heel wat straffe stoten bekeken en besproken. Gek wat sommige mensen allemaal kunnen en durven! Fijn om naar te kijken maar niet om na te doen! We ontdekken nog veel meer in dit thema!
Voor spelling oefenen we de woorden op be-, ge- en ver- in.
Tijdens de lessen wiskunde leren we verschillende functies van getallen Weten jullie wat een codegetal, een maatgetal, en een getal als rangorde en hoeveelheid is?
Niet zo simpel hoor! Professor Damag en Damagniet komen ook weer even langs. Ze leren ons dat we met + en x kunnen schakelen, wisselen en splitsen. Pech voor – en : , hier mag je niks speciaals meedoen! We bekijken en tekenen symmetrieassen en we werken met de vermenigvuldigingswip .
Het thema “Gelukstrappers” is echt heel TOF! We komen veel over onszelf te weten. Deze week werken we met de bewegingsdriehoek. Wat gebeurt er met ons lichaam als we bewegen? We gaan het onderzoeken! Slaap ik ook voldoende en welk effect heeft dit op ons…
We gaan ook werken rond Techniek: We gaan een Marshmallow – challenge aan! Best wel spannend! We gaan ook al iets knutselen voor Pasen! Jaja,… MAART loopt weeral op zijn einde! In 3B geeft juf Stephanie een aantal lessen. Succes!

VIERDE LEERJAAR
Deze week doen we op dinsdag toets taaldenken waarvoor we maandag na school de oogjesoefeningen maken.
We beginnen alweer een nieuw taalthema, nl. Alstuwel en dankublieft. Leuke teksten over dieren komen veel aan bod. We blijven de persoonsvormen oefenen, toch nog moeilijk die d/t of dt.
We cijferen erop los met kommagetallen… Eigenlijk verschilt dat niet zoveel met het cijferen dat we al onder de knie hebben, we moeten enkel op de komma letten.
Lengtematen noteren we ook als een kommagetal en kunnen dan de waarde van elk cijfer bepalen.
W.O is echt boeiend ; we leren vogels determineren en gaan er op vrijdag op uit om vogels te spotten. Wie een verrekijker heeft, mag die dan meebrengen.
Voedselketens lijken ons soms gruwelijk, maar zo zit de natuur nu éénmaal in elkaar.
Hoe overleven vogels en hoe kunnen wij hen helpen om aan voedsel en water te komen ?
We staan ook even stil bij Wereldwaterdag, hoe vanzelfsprekend wij het vinden dat we altijd kunnen beschikken over proper water… Op maandag drinken we alleen water uit de kraan…
De opbrengst van deze besparing gaat naar een goed doel.

VIJFDE LEERJAAR
Deze week zijn de toetsen van taal achter de rug, volgende week komen de toetsen van wiskunde eraan. Op woensdag doen we de toets van meetkunde en logisch denken, op donderdag is getallenkennis aan de beurt, om dan op vrijdag te eindigen met metend rekenen. Het is belangrijk om goed in de oefenbundels te werken en vragen te stellen als iets niet duidelijk is of als iets te moeilijk is.
Voor taal beginnen we aan thema 6 ‘Ik ben bang dat ik ontplof’. Dat gaat knallen in die lessen .
Tijdens Frans leren we de nieuwe woordjes van unité 13, wat kennen we al veel Frans. Hierop moeten we wel goed blijven oefenen, want het bouwt steeds verder op elkaar.
Bij W.O. werken we het thema ‘Anders zijn’ af: we weten nu dat iedereen gelijkwaardig is en dat iedereen de moeite waard is om mee om te gaan. We gaan dat zeker onthouden in ons verdere leven!
In 5A komt juf Maartje op maandag en dinsdag enkele lessen geven!
Het is volgende week zwemweek: 5A vergeet de zwemzak niet op maandag, 5B vergeet de zwemzak niet op woensdag.

ZESDE LEERJAAR
Na de taaltoetsen van vorige week, zijn nu de wiskundetoetsen aan de beurt. Maandag maken we de toets van meetkunde, dinsdag de toets van getallen, woensdag de toets van meten en donderdag de toets van toepassingen.
Deze week ronden we in de lessen Frans unité 27 af. We maken er vrijdag de toets van. Tijdens de lessen taal starten we een nieuw thema, met als onderwerp ‘Met een lach en een traan’.
Op dinsdag gaan de leerlingen van 6A naar de bib. Zij worden er wegwijs gemaakt in de wereld van de boeken voor volwassenen. De leerlingen van 6B doen dit op donderdag.

Protestantse godsdienst
PASEN
Er breekt een nieuwe morgen aan,
de vrouwen zijn naar het graf gegaan.
Hij is niet hier, Hij is opgestaan.

Waarom is het dat u beeft?
Zie de plaats waar Hij gelegen heeft.
Vertel het iedereen, Jezus leeft!