Print

Mag ik op Facebook?

Je bent jonger dan 13 jaar, maar de meeste vrienden uit je klas hebben al een Facebookaccount. Zelf wil je dit eigenlijk ook wel… Mag dit? En hoe begin je eraan? We zetten alles even op een rijtje. Zo zal het al heel wat duidelijker worden!

 

Facebook is hip, ik wil ook een account!

Facebook is zoooo ontzettend tof om te chatten, spelletjes te spelen, vrienden toe te voegen, naar foto’s te kijken, filmpjes te delen, gebeurtenissen te liken… Heb je al een account of mag je nog geen Facebookprofiel aanmaken van je ouders?

Ben je 13 jaar oud?

De richtlijnen van Facebook zijn duidelijk. Eigenlijk kan je pas op Facebook als je 13 jaar oud bent. Maar er zijn kinderen die een beetje liegen over hun leeftijd en zo toch al voor hun 13 op Facebook zitten.

Waarom moet je nu eigenlijk 13 jaar zijn?

Grotendeels om jezelf te beschermen, want Facebook is helemaal niet zo gemakkelijk als het lijkt. Wil je dat je foto’s of filmpjes niet wereldwijd verspreid worden, dan moet je al heel wat zaken aanpassen in de instellingen, wat niet altijd even eenvoudig is. (Interne link tool_tutorial Facebook)

Jonger dan 13, maar toch op Facebook

Omdat Facebook ook leuk is, zijn er al heel wat kinderen van 12 jaar of zelfs veel jonger die een account hebben. Maar dat is niet altijd even verstandig, want er zijn heel wat dingen die je moet weten voor je een echte 'Facebooker' wordt.

  • Wil je toch een profiel, dan zeg je dit best aan je ouders. Wees niet kwaad als ze zeggen dat het nog wat te vroeg is, maar neem samen eens een kijkje op de sociaalnetwerksite van Ketnet, minstens even leuk als Facebook! Ook keicool!!
  • Je ouders kunnen je helpen je privacy te beschermen en kunnen uitleg geven over welke informatie of foto’s je beter niet op Facebook zet.
  • Voeg niet iedereen toe als vriend.
  • Plaats geen vieze foto’s en zeg geen lelijke dingen.
  • Klik niet zomaar op alle reclameboodschappen die verschijnen.
  • Mag het niet van je ouders? Vraag het later nog een keertje, wie weet mag het wel als je wat ouder bent.

Check samen met je ouders je privacy-instellingen!

https://youtu.be/SR68ejYQyG4