Print

Blablabla met mijn vrienden

Charlotte heeft superveel vriendinnen en ze vindt het heerlijk om na school nog wat met hen verder te babbelen via internet. Ze lachen, delen foto’s, filmpjes, kijken samen naar YouTube-filmpjes…. Jij ook? Dat is superleuk, zolang je die dingen enkel deelt met je èchte vrienden: een vriend die je ook in het echte leven, naast het internet, kent. Als iemand die je niet kent je vraagt om ‘vriend te worden’, voeg hem of haar dan zeker niet toe.

 

Online kan je voortdurend in contact blijven met je vrienden. Je kan blijven babbelen, samen spelen, verhalen vertellen, geheimen delen, samen muziek luisteren,…. Geweldig dus! Maar doe je dingen echt alleen met je vrienden? Je echte vrienden?

 

Wie zijn mijn vrienden op internet?

Dit is een heel goede vraag. We zullen eens testen…

Stel, Justin Bieber wil je toevoegen als vriend. Wat doe je?

Je moet je altijd de vraag stellen wie er achter een profiel schuilgaat? Is het echt mogelijk? Want op internet is het heel makkelijk om een profielfoto te plaatsen die niet van jou is. Om zeker te zijn, voeg je dus maar beter enkel mensen toe die je ook in het echte leven kent.

Je vrienden op internet zijn best dezelfde als je vrienden in het echte leven.

 

Maar ik moet echt 150 online vrienden hebben!

Het is inderdaad leuk om een lange lijst van online vrienden te hebben, maar het is nog leuker als het allemaal je echte vrienden zijn. Want uiteindelijk zijn het je echte vrienden, die je goed kent, die er voor je zijn en met wie je leuke dingen doet. Dat zijn niet degenen die je toevoegt maar eigenlijk niet kent. En wil je wel dat mensen die je amper kent zoveel over je te weten komen? Het is zoals in het echte leven: denk na voor je iets deelt met anderen.

Ook al is het makkelijk om gewoon alle vrienschapsverzoeken die je krijgt te accepteren, let goed op en stel jezelf telkens de vraag: “ken ik hem of haar echt goed genoeg?”

Het is niet omdat je een lange vriendenlijst hebt dat je extra cool of populair bent…